Hiperpigmentatia reprezinta aparitia unor pete de culoare inchisa pe suprafata pielii. Aceste pete de culoare inchisa sunt cauzate de hipersinteza de melanina.
 
Melanina este un pigment natural al pielii ce este produs prin oxidarea tirosinei (unul din cei 22 aminoacizi utilizati de celule pentru a sintetiza proteinele), urmata de polimerizare. Pigmentul este produs de un grup specializat de celule numite melanocite.
 
Aminoacizii sunt compusi organici alcatuiti din amina (NH2) si grupari functionale de acid carboxilic –COOH impreuna cu o catena laterala specifica  fiecarui aminoacid.
 
Oxidarea este o ardere, o reactie chimica prin care se adauga un atom de oxigen la molecula unei substante organice sau produs organic.
 
Nu voi insista pe detalii si notiuni stiintifice acestea fiind singurele pe care le amintesc.
 
Ce este important pentru dumneavoastra este modul in care trebuie sa procedati pentru a preveni hiperpigmentatia sau pentru a reduce si elimina petele inchise de pe suprafata pielii.
 
Inainte de a trece la tratamente care sa rezolve problemele coloratiei neuniforme a pielii, trebuie sa amintim ca aceste pete sunt cauzate de actiunea radiatiilor ultraviolete, leziunilor pielii, imbatranirii si nu in ultimul rand produselor cosmetice pe care le folositi.
 
In primul caz pielea se apara de actiunea radiatiilor ultraviolete prin sinteza de melanina. Rolul melaninei este de a absorbi radiatia UV. Un flux mai mare de radiatii UV determina o sinteza mai mare de melanina. Din acest motiv nu se recomanda sa va expuneti radiatiilor UV la orele amiezii 12.00-14.00
 
Orice leziune a pielii, inflamatie, etc. poate determina apariatia petelor pe suprafata pielii, structurile celulare distruse afectand echilibrul cutanat.
 
Imbatranirea pielii face ca procesul de regenerare celulara sa fie mai greu de indeplinit si astfel structura pielii sa se schimbe mai greu. Astfel daca ingrijirea pielii tinere a fost defectuoasa, petele pielii imbatranite vor fi practic imposibil de eliminat.
 
Produsele pe care le folositi pot favoriza aparitia petelor prin actiunea unor ingredienti nepotriviti sau prin lipsa compusilor cheie in ingrijirea pielii.
Reamintesc ca vitaminele C, E, A, B3, B5 si acidul hialuronic sunt esentiale in tratamentul oricarui tip de piele.
 
Lipsa acestor ingrediente dintr-un produs cosmetic sau prezenta in cantitati infime, instabilitatea vitaminei C in produse nu doar ca fac rau pielii dar si creaza premisele unei sanatati defectuoase in viitor.
 
 
Ingrijirea pielii hiperpigmentate
 
 
In cazul aparitiei semnelor de hiperpigmentare trebuie sa pregatiti pielea pentru aplicarea produselor anti pigmentare.
 
Pregatirea pielii se face curatand pielea si eliminand celulele moarte (produsele de spalare nu fac in mod normal asta, ele doar spala), aplicand acid hialuronic, vitamina B5 si antioxidanti si anume vitaminele C si E - care impreuna actioneaza impotriva hiperpigmentatiei.
 
Dupa 10 zile de pregatire se recomanda un peeling cu inhibitor de melanina, whitepeel, apoi folosirea produsului specific cu acid kojic - white balance click.
 
Puteti incepe sa folositi White Balance Click si fara pregatirea pielii dar rezultatele nu vor fi aceleasi.
 
 
Ce trebuie inteles este faptul ca daca nu respectati reguli de baza ale ingrijirii pielii cu produse specifice, profesionale, nu este corect si drept sa cereti unui produs sa va rezolve problemele in cateva zile, chiar daca asta se intampla.
 
Discutiile pe aceasta tema au relavat faptul ca doamnele nu sunt atente la produsele pe care le folosesc dar imediat ce survine o problema vor o rezolvare rapida, daca nu instantanee.
 
Recomand mai multa atentie in alegerea si folosirea produselor de curatare si ingrijire pentru o piele sanatoasa si frumoasa.