Chiar daca un produs cosmetic contine ingredienti dovediti dermatologic ca fiind importanti pentru piele, aceste substante trebuie sa fie "vii" pentru a avea a avea efect.

Ce este chiralitatea?

 

Exemplul folosit de toata lumea pentru a defini chiralitatea este cel al manilor ce au aceeasi forma, una arata ca imaginea in oglinda a celeilalte, dar nu se pot suprapune.

 

Subiectul “chiralitate” se refera la a obtine maximum din ingredientele active, limitand iritatiile inutile.

Chiralitate este foarte importanta in domeniul cosmeceutic, in ce priveste o foarte buna formulare a produselor.

 

Sa luam de exemplu acidul lactic. Molecula acestui acid are doua forme, din care una este biologic activa iar cealalta este inactiva. Daca producatorul afirma ca produsul contine 1% acid lactic iar in lista de ingredienti vom gasi “DL-Lactic Acid” atunci vom sti ca ingredientul a fost inclus fara a fi purificat pentru a contine numai forma biologic activa, care in cazul Acidului Lactic este forma L. Deci produsul contine de fapt doar 0.5% acid lactic.

 

Din acest motiv nu toata substanta este in masura sa aduca imbunatatiri pielii ci dimpotriva folosirea substantelor fara a separa L-Substanta de D-Substanta poate avea efecte dintre cele mai nefaste.

 

Pentru a putea functiona, conform Prof.univ.dr.ing. Valeria - Marta Gorduza de la Facultatea Chimie Industriala - Universitatea Tehnica Gh. Asachi Iasi, toti polimerii biologici trebuie sa fie optic puri adica homochirali.

 

Acest lucru se traduce prin faptul ca toti constituentii ar trebui sa fie molecule ce fac parte din aceeasi forma chirala stanga (levo) sau dreapta (dextro).

 

Amintim un lucru pe care doamna profesor il spune: "aminoacizii din proteine sunt levogiri în timp ce zaharidele si toti acizii nucleici ce compun ADN-ul si ARN-ul celular (si treptele metabolice ale acestora) sunt dextrogiri. Prezenta unui enantiomer necorespunzator (una din formele L sau D de care am vorbit mai sus) in elicea ADN-ului distruge stabilitatea acestuia, ADN-ul nu mai poate stoca informatie si deci nu mai poate sustine viata."

 

Textul integral, aici:

http://www.tsocm.pub.ro/revistachimia/Chimia_&_Viata/03_Viata&Chiralitate/Viata&Chiralitate.htm articolul.

 

Cateodata ambele forme ale unei molecule sunt active, dar una este mult mai putin iritanta decat cealalta, asa cum se intampla la acidul mandelic, unde forma L este mult mai blanda.

Acesta este motivul din care, in lista ingredientelor Medik veti gasi acid L-Mandelic nu doar acid mandelic.

 

Fireste ca aceasta separare a formelor L si D a moleculelor implica un proces suplimentar, costisitor. In procesul de productie a cosmeticelor, purificarea corecta din punct de vedere chiral a elementelor active, duce la cresterea costului acestora pana la de zeci de ori mai mare.

 

Medik8 respecta principiul chiralitatii si foloseste forma corecta a unui ingredient, fapt ce se observa si prin efectul imediat al produselor asupra pielii.

 

In concluzie, aveti mai sus, una din demonstratiile ce dovedesc stiintific efectele produselor Medik8 daca nu vreti sa va bazati doar pe feedback-ul excelent si pe rezultatele pe care le-am avut pe sute de diverse problematici ale tegumentului.